Ticuri nervoase, verbale sau motorii
Ticurile nervoase sunt spasme rapide, stereotipe și recurente.
Ticurile motorii sunt mișcări involuntare și rapide care apar mai ales pe fond de stres sau când persoana este obosită sau plictisită. Cele mai întâlnite sunt clipitul, scuturatul piciorului, ridicatul umerilor.
Ticurile verbale sunt vocalize rapide și involuntare. Cele simple sunt tușitul, dresul vocii. Ticurile vocale complexe se referă la fluieraturi, coprolalia (repetarea cuvintelor obscene), echolalia (repetarea cuvintelor tocmai auzite), palilalia (repetarea cuvintelor sau sunetelor proprii).
Ticurile mentale se referă la orice gând conștient pe care o persoană simte nevoia de a-l repeta.
Ticurile se asociază cu diverse comportamente cum ar fi:
• obsesiile (repetarea gândurilor).
• comportament ritualic (atingeri repetate, repetarea unor fraze, verificarea ușii).
• dificultăți în concentrare cu sau fără hiperactivitate (neatenția, incapacitatea de a termina un lucru început, mișcarea continuă).
• probleme la învățat (dificultăți în scriere, citire, probleme de percepție).
• tulburări de somn (treziri frecvente sau vorbit în somn).
Ticurile se accentuează în situații stresante și scad în intensitate când persoana este relaxată. Iar în timpul somnului dispar complet.
Cea mai cunoscută afecțiune este sindromul Tourette. Cu cat nivelul de stres va fi mai scăzut, cu atat aceste manifestări de ordin psihologic vor tinde să se diminueze și să dispară în timp.
Cu ajutorul antrenamentului Neurofeedbaack obținem o ameliorare semnificativă a simptomatologiei prin reducerea nivelului de agitație a creierului, creșterea capacității de auto-control și inhibiție voluntară.
Programări
Sună la 0722 306 783